Wat is Opvoeden en Zo?

Opvoeden en Zo is een informatieve en praktische cursus waar in 6 bijeenkomsten vaardigheden worden geoefend om anders om te gaan met het gedrag van het kind. Opvoeden wordt makkelijker en het contact tussen ouder en kind verbetert doordat ouders vaardiger worden in opvoeden. Onderwerpen als aandacht geven en prijzen, verbieden en apart zetten komen aan bod. Op een positieve manier bekijken we deze onderwerpen en is er ruimte voor eigen ervaringen.

Meld je aan

Inhoud van training

 • 1e bijeenkomst: Positieve aandacht geven en prijzen
  Positieve aandacht is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen als eten en drinken. Positieve aandacht kun je op verschillende manieren geven en zorgt voor een goede band en fijn contact met je kind. Eén van die manieren is het geven van complimenten. Kinderen krijgen er zelfvertrouwen door en een positiever beeld van zichzelf. Ook helpt het kinderen om goed gedrag vaker te laten zien.
 • 2e bijeenkomst: Regels stellen
  Alle kinderen doen leuke en minder leuke dingen. Als kinderen dingen doen die je niet goedkeurt dan is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Dat kan op verschillende manieren. We beginnen met regels stellen. Hoe je dit doet bespreken we in deze bijeenkomst.
 • 3e bijeenkomst: Niet reageren en gedrag corrigeren
  Andere manieren van grenzen stellen zijn niet reageren en gedrag corrigeren. Soms is jouw reactie op negatief gedrag een beloning voor je kind en versterkt het juist dat gedrag. We gaan het hebben over hoe je hiermee om gaat en wanneer (en hoe) je niet reageren en gedrag corrigeren gebruikt.
 • 4e bijeenkomst: Gedrag corrigeren en apart zetten
  Als kinderen over een grens heengaan is het belangrijk een consequentie te geven. Dat is voor een kind niet leuk en kan veel verzet oproepen. Tijdens deze bijeenkomst kijken we hoe je kunt reageren op verzet en gaan we in op de laatste manier van grenzen stellen: apart zetten.
 • 5e bijeenkomst: & Zo – Van alles rondom opvoeden
  Opvoeden kan hoe dan ook een pittige klus zijn en vraagt veel energie van jou als ouder. Om het goed vol te houden is goed voor jezelf zorgen belangrijk. Ook wisselen we tips en ervaringen uit over belangrijke thema’s in de basisschoolleeftijd, zoals media en schermen, (zak)geld, seksuele opvoeding en ruzie maken (of pesten).
 • 6e bijeenkomst: Opvoeden met de vaardigheden en afsluiting
  Je hebt alle vaardigheden die we hebben besproken nodig in de opvoeding. Daarom kijken we in deze bijeenkomst in welk situaties je welke vaardigheid kunt gebruiken, zodat je thuis beter weet wanneer je wat kunt toepassen. De laatste vragen kunnen gesteld worden en we sluiten de cursus af.

Voor wie?
Ouders met kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar.

Wanneer?
Houd onze agenda in de gaten voor de eerstvolgende startdatum. Of bekijk verder op deze pagina op welke data een nieuwe cursus start.
Staat er geen moment bij die past? Meld je dan hier aan voor Opvoeden en Zo online en hier voor Opvoeden en Zo op locatie. Dan houden wij je op de hoogte wanneer er een nieuwe cursus start.

Hoe vaak?
6 x

Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 411 50 43
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl

Meld je aan

Opvoeden en Zo, ter waarde van ruim 550 euro per deelnemer, mag Twinkeltje Opvoedondersteuning namens de Gemeente Rotterdam gratis aanbieden aan haar inwoners.

Agenda en locaties

12 maart 2024
Opvoeden en Zo online
Online
20:00 - 22:00
ONLINE | start dinsdag 12 maart 20:00-22:00 uur
+
15 maart 2024
Opvoeden en Zo op locatie
Charlois
09:00 - 11:00
Christophoorschool (Schere 39) | start vrijdag 15 maart 9:00-11:00 uur
+
16 mei 2024
Opvoeden en Zo op locatie
Kralingen-Crooswijk
08:45 - 10:45
OBS Crooswijk (Goudseweg 15) | start donderdag 16 mei 8:45-10:45 uur
+
27 mei 2024
Opvoeden en Zo op locatie
Delfshaven
08:30 - 10:00
OBS De Boog (Kedoestraat 102) | start maandag 27 mei 8:30-10:00 uur
+
10 september 2024
Opvoeden en Zo op locatie
Rotterdam Noord
09:00 - 11:00
Imeldaschool (Veurstraat 3-7) start dinsdag 10 september om 9:00 uur
+
Opvoeden en Zo | Moeder met kind

Opvoeden en Zo | Moeder met peuter