Wat is Omgaan met pubers?
Omgaan met Pubers is een cursus waarbij je in 6 bijeenkomsten meer inzicht krijgt in het gedrag van je puber. Hierdoor weet je waarom een puber zich gedraagt zoals hij/zij doet. Door hier goed mee om te gaan krijg je een gelukkigere puber en een prettigere sfeer in huis.

Er wordt op een positieve manier ingegaan op de lastige momenten waar ouders van een puber mee te maken kunnen krijgen. De lichamelijke en geestelijke veranderingen in de puberteit, het puberbrein, praten en onderhandelen met de puber en leren grenzen te stellen worden behandeld. Er is ook veel ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere ouders en vaardigheden te oefenen.


Meld je aan

Inhoud van training

 • 1e bijeenkomst: Veranderingen in de puberteit
  Niet alleen het lijf van pubers verandert, maar ook het gevoel dat ze over zichzelf hebben. Je puber is op zoek naar wie hij of zij is, of wil zijn. In de eerste bijeenkomst kijken we naar waar deze veranderingen vandaan komen en wat ze betekenen voor je puber.
 • 2e bijeenkomst: Luisteren
  Als ouder wil je graag dat je puber luistert, maar luister jij al naar jouw puber? We oefenen met goed luisteren. Als je goed luistert kan het zomaar dat jouw puber meer gaat vertellen!
 • 3e bijeenkomst: Praten en prijzen
  Misschien vind je het vreemd of overdreven om je puber complimenten te geven. Je kunt je kind daar ‘te groot’ voor vinden, of je vindt het normaal is dat hij/zijn eigen spullen opruimt. Ook kan het zijn dat je puber niet reageert op een compliment. Toch is het belangrijk om je puber te prijzen als je blij bent met zijn/haar gedrag.
 • 4e bijeenkomst: Overleggen
  Pubers zijn groot genoeg om mee te denken over de afspraken en oplossingen. In de praktijk blijkt dat meestal positief te zijn, omdat jullie samen de afspraak of oplossing zorgvuldig gekozen hebben.
 • 5e bijeenkomst: Een duidelijke boodschap geven
  Hoe je de grens aangeeft bij je puber heeft veel invloed op hoe je puber erop reageert. Hoe formuleer je de grens zodat het duidelijk is wat jij wil en geen onnodige weerstand oproept?
 • 6e bijeenkomst: Consequenties
  Als een puber over een grens heen gaat is het belangrijk daar een heldere consequentie voor te stellen. In deze bijeenkomst bespreken we goede consequenties die ervoor zorgen dat je puber gaat nadenken over zijn/haar eigen gedrag.

Voor wie?
Ouders met kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar

Wanneer?
Houd onze agenda in de gaten voor de eerstvolgende startdatum.

Hoe vaak?
6 x

Kosten?
Helemaal niets! Deelname is gratis voor inwoners van Rotterdam.

Omgaan met Pubers, ter waarde van ruim 600 euro per deelnemer, mag Twinkeltje Opvoedondersteuning namens de Gemeente Rotterdam gratis aanbieden aan haar inwoners.

Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 411 50 43
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl

Meld je aan

Agenda en locaties

6 september 2023
Omgaan met Pubers online
Online
20:00 - 22:00
ONLINE (namens Libanon Lyceum) start woensdag 6 september 20:00-22:00 uur
+
1 november 2023
Omgaan met Pubers op locatie
Charlois
09:00 - 11:00
Christophoorschool (Schere 41) start woensdag 1 november 9:00-11:00 uur
+
Omgaan met Pubers Twinkeltje Opvoedondersteuning Rotterdam
Omgaan met Pubers Twinkeltje Opvoedondersteuning Rotterdam
Omgaan met Pubers Twinkeltje Opvoedondersteuning Rotterdam

Twinkeltje Opvoedondersteuning is onderdeel van de Van Veldhuizen Stichting
De Van Veldhuizen Stichting staat al vanaf haar bestaan (1957) voor een eerlijke kans voor alle kinderen om op te groeien in een gezonde en veilige omgeving. Juist daar waar de draaglast en de draagkracht uit balans zijn is deze eerlijke kans niet altijd aanwezig. Daar zet de stichting op in, dat is ons hogere doel.