- Tips om je kind te stimuleren bij zindelijk worden
Zindelijk worden is vooral iets van lichamelijke rijping. Als een kind zijn sluitspieren nog niet kan beheersen, kan hij nog niet zindelijk worden. Elk kind is anders en heeft zijn eigen tempo, dus ook de leeftijd van zindelijk worden is verschillend. Net als met lopen en praten. De meeste kinderen worden tussen het 2e en het 3e jaar zindelijk.
Een kind kan als het heel snel is, vanaf 1,5 jaar zindelijk worden. Maar de meeste kinderen beginnen rond het 2e jaar met de eerste stappen hierin.
Met 4 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk, en een tijdje daarna ook ’s nachts. Een signaaltje dat de blaas vol is moet ook ’s nachts doorkomen. Dit komt meestal vanzelf. Zindelijk worden kun je niet dwingen, je kunt je kind er wel bij helpen en hem stimuleren!
Zindelijk worden verloopt volgens verschillende stappen:
- Je kind begint te voelen wanneer hij iets in zijn luier heeft gedaan. Voor die tijd merkte hij dat nog niet zo op. Soms komen ze het je zeggen of duidelijk maken. Je kunt nu zorgen dat er een potje in huis is of een wc-brilverkleiner en spelenderwijs duidelijk maken waar het voor dient.
- Je kind voelt wanneer hij iets aan het doen is en wordt zich dus meer bewust van wat zich lichamelijk afspeelt. Als je je kind observeert, merk je aan hem dat hij zich er bewust van is dat hij plast of poept. Ze willen nu weleens iets op het potje doen, snappen de bedoeling, maar kunnen nog niet goed plannen. Ze zijn bijvoorbeeld net te laat of ze gaan erop zitten en begrijpen niet dat er dan niet meteen wat komt. Toevallig lukt het weleens. Succes kun je belonen met complimentjes of applaus. Je kunt je kind af en toe op het potje zetten en zelf een beetje plannen. (Als je bijv. weet dat hij op een bepaald moment altijd moet plassen).
- Je kind voelt dat er iets aankomt en maakt dat duidelijk. Hier kun je gebruik van maken door een potje bij de hand te hebben of door hem makkelijke kleding aan te trekken, of zonder luier in huis te laten rondlopen. Vaak zal je nog net te laat zijn, maar hij kan nu gaan meewerken en de kans op succes is groter.
- Je kind gaat regelmatig op tijd naar de wc, maar moet nog leren zijn behoefte een poosje op te houden, wanneer de wc niet direct in de buurt is. Dit moet hij nog trainen. Ook in groep 1 van de basisschool komen ongelukjes nog regelmatig voor. Ze voelen dan doordat ze zo druk bezig zijn, het signaal te laat en halen dan de wc niet meer.
Wanneer kun je beginnen je kind te stimuleren zindelijk te worden:
- Je kind heeft steeds vaker een droge luier en toont interesse voor wat er uit het eigen lichaam komt
- Je kind probeert zelf zijn luier uit te doen en heeft interesse in wc of potje
- In vakanties, als je veel tijd hebt om je kind te helpen bij het zindelijk worden
- Als je kind bezig is met stap 3 (uit de bovengenoemde stappen)
Wanneer kun je beter niet beginnen:
- Als je kind ziek is
- Als er veranderingen op komst zijn, bijvoorbeeld een verhuizing of geboorte van een broertje of zusje
- In spannende tijden, zoals rond de verjaardag of Sinterklaas
- Als je zelf geen tijd hebt om je kind te stimuleren met zindelijk worden
Tips rond zindelijkheid van je kind:
- Volg je kind in waar hij aan toe is
- Dwing je kind niet op het potje/de wc, maar stimuleer hem wel
- Beloon hem als het goed gaat: met een complimentje of een sticker
- Boos worden helpt niet, dit werkt juist averechts
- Lees er een boekje over en laat de beer of pop eens op het potje ‘plassen’
- Neem je kind af en toe mee naar het toilet als jij ook gaat en leg uit wat er gebeurt.
- Koop samen leuk ondergoed
- Zet je kind op vaste tijden op de wc
- Ongelukjes horen erbij, spieren moeten nog getraind worden. Ook het plas- en poepsignaal moet hij nog leren herkennen.
- Een half uur na het eten zijn de darmen gestimuleerd: dan kun je je kind op het potje zetten bijvoorbeeld
- Gebruik een kindertoiletbril en leg een zeiltje in bed als je kind ook ’s nachts zindelijk wordt
- Heeft je kind een terugval? Besteed er niet teveel aandacht aan. Na een tijdje met luier of verschonen gaat het vaak weer goed. Dit is normaal en komt bijvoorbeeld voor als je kind iets spannends meemaakt of ziek is.
- Als je kind moeilijk poept, kun je er eens op letten of hij voldoende drinkt, genoeg fruit eet en vezelrijke voeding krijgt.
Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 4115043
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl
Cursusaanbod Bekijk de agenda