Slapen Peuter

Tips voor het slapen van je peuter:

Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Tijdens hun slaap verwerken kinderen de dingen van de dag en doen ze weer nieuwe energie op. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere kind. Gemiddeld slapen kinderen in de peuterleeftijd tussen de 11 en 13 uur(inclusief slaapjes overdag). Problemen met slapen hebben veel kinderen in deze leeftijd. Dit is op zich normaal voor hun ontwikkeling. Voor jou als ouder kan dat wel zwaar zijn, omdat je ook je rust nodig hebt.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn, waardoor kinderen niet in slaap vallen of onrustig slapen. De aanleg van je kind speelt een rol, net als de leeftijd. Tijdens de ontwikkeling van de eigen wil, kan een peuter dwars doen als jij wilt dat hij gaat slapen. Kinderen die overdag nog slapen, zijn ’s avonds later moe. Ziek zijn/vakanties kunnen het slaapritme ook in de war brengen net als een drukke dag of belangrijke en spannende gebeurtenissen zoals een verjaardag. Er kan dan een patroon ontstaan zijn van onrustig of laat slapen en veel aandacht vragen ’s nachts. Een kind moet dan weer wennen aan het eerdere ritme. Het is daarnaast belangrijk dat je peuter zich prettig en veilig voelt in zijn slaapkamer. Als kinderen niet willen/kunnen slapen, zou het ook kunnen zijn dat ze ergens bang voor zijn. Dat is normaal op deze leeftijd. Bang zijn voor donker/geluiden/onweer/dieren/angst om zonder papa of mama te zijn. Kinderen kunnen ook dromen en angstig wakker worden. De fantasie en werkelijkheid lopen bij peuters en kleuters nog door elkaar.

Vrijwel alle kinderen worden 1 of meerdere keren per nacht wakker. Dit is normaal en heeft te maken met de slaapcyclus, die je een aantal maal per nacht doormaakt. Bij kinderen is die cyclus korter dan bij volwassenen.

Tips:

  • Belangrijk: er is niet één goede manier om met slaapproblemen om te gaan. Zeker bij slaapproblemen geldt: doe het op je eigen manier! Het is belangrijk een manier een poosje vol te houden (2-3 weken). Dat geeft je kind een vertrouwd gevoel en hij merkt dat je het meent. Kies een aanpak uit die bij je past en die je daardoor ook beter kunt volhouden.
  • Geef je kind overdag veel positieve aandacht. Kinderen willen dit anders ’s nachts ‘inhalen’.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag. Lekker veel naar buiten, lopen, rennen. Als kinderen veel buiten komen en zich lekker moe kunnen maken, slapen ze vaak beter.
  • Breng structuur of regelmaat aan in de dag. Als er overdag weinig regelmaat is, dan lukt dat ’s avonds/’s nachts ook niet zo goed.
  • Gebruik een vast ritme/volgorde bij het slapen gaan. (Bijvoorbeeld tanden poetsen, pyjama aan, voorlezen en nog even knuffelen)
  • Schuif wat met de bedtijd of met de middagslaapjes. Het kan zijn dat je kind net te groot wordt voor een middagslaapje en dan om 7 uur alweer naar bed. Probeer een nieuw ritme te zoeken dat bij je groter wordende kind past.
  • Laat je kind de dag rustig afbouwen. Lees samen een boekje bijvoorbeeld, waarmee je de dag rustig afsluit.
  • Zorg dat je kind zich veilig voelt in zijn kamer om te gaan slapen.
  • Zorg voor een nachtlampje als je kind ‘donker’ eng vindt en/of laat de slaapkamerdeur een stukje open.
  • Blijf nog even in de buurt als je kind in bed ligt.
  • Bij huilen bij het weggaan: Gebruik dan de ‘5-minuten-methode’. Niet langer dan 5 minuten laten huilen, dan even teruggaan en je kind geruststellen in zijn bed, waarna je weer weggaat. Dit doe je consequent en zonder boos worden. Je biedt op deze manier veiligheid, maar bent ook duidelijk in wat de bedoeling is.
  • Is je kind ergens bang voor? Neem zijn angst dan serieus en praat er samen over.

Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 4115043
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl

Cursusaanbod Bekijk de agenda

Twinkeltje Opvoedondersteuning is onderdeel van Van Veldhuizen Stichting

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.