Wat is Pittige Jaren?
Pittige Jaren is een training voor ouders van jonge kinderen in de leeftijd van 3 t/m 8 jaar. Het programma richt zich op het versterken van opvoedingsvaardigheden van ouders, en heeft als doel ouders bewust te laten worden van de invloed van hun eigen gedrag en hoe zij het gedrag van hun kind kunnen veranderen. Op deze manier worden kinderen geholpen beter om te gaan met hun boosheid en worden hun sociale vaardigheden versterkt. Het programma richt zich op ouders van jonge kinderen die druk, dwars, of opstandig gedrag vertonen.
Meld je aan

Inhoud van training

 • 1e bijeenkomst: Introductie van de cursus en volgen tijdens het spel
  In deze bijeenkomst maken we kennis met elkaar en de cursus. Daarna starten we met het eerste thema: Het volgen van je kind tijdens spel heeft een positieve invloed op je kind, onder andere omdat het goed is voor zijn zelfvertrouwen. We bespreken waarvoor het nog meer belangrijk is om je kind te volgen tijdens het spel en hoe je dat dan doet.
 • 2e bijeenkomst: Leiding van het kind volgen en coaching van schoolse vaardigheden
  Ook voor het leren van vaardigheden die kinderen nodig hebben om goed mee te komen op school kun je als ouder thuis een basis leggen. Je leert hoe je zorgt dat je kinderen het leuk blijven vinden om te leren.
 • 3e bijeenkomst: Coachen van emoties en sociale vaardigheden tijdens spel
  Spel kan ook een mooi moment zijn voor kinderen om te leren om gaan met hun emoties en om sociale vaardigheden te oefenen. Je leert als ouder hoe je dit kunt ondersteunen.
 • 4e bijeenkomst: Effectief prijzen en aanmoedigen
  Het effectief prijzen van kinderen kan ervoor zorgen dat kinderen positiever gedrag laten zien. Je kunt ze op die manier aanmoedigen nieuwe vaardigheden in te zetten.
 • 5e bijeenkomst: Beloningsprogramma’s en gebruik van tastbare beloningen
  Als kinderen het moeilijk vinden gewenst gedrag te laten zien, kan het effectief zijn om zichtbaar te maken welk gedrag ze aan het oefenen zijn en daar een beloning voor af te spreken. Juist beloningen waarbij het kind extra aandacht van de ouder krijgt hebben vaak een positief effect.
 • 6e bijeenkomst: Kinderen leren problemen oplossen
  Een belangrijke vaardigheid voor kinderen is dat ze leren zelfstandig hun problemen op te lossen. Als ouder kun je ze hierbij ondersteunen via een aantal stappen.
 • 7e bijeenkomst: Vaste routines, taken en huisregels
  Vaste routines binnen het gezin zorgen voor kinderen dat ze weten waar ze aan toe zijn en voor ouders dat ze minder energie kwijt zijn aan de dagelijks terugkerende taken.
 • 8e bijeenkomst: Effectief grenzen stellen
  Je leert welke grenzen je kunt stellen om er voor te zorgen dat je kind zich daar aan kan houden.
 • 9e bijeenkomst: Ervoor zorgen dat opdrachten worden uitgevoerd
  Als je als ouders een grens hebt gesteld, dan is het soms lastig als ouder je kinderen zich aan die grens te laten houden. We bespreken op welke manieren je dat toch kunt doen, zodat je consequent kunt reageren.
 • 10e bijeenkomst: Negeren van ongewenst gedrag
  Alles wat aandacht krijgt groeit. Daarom is in sommige gevallen het ongewenste gedrag negeren de meest effectieve manier om het te verminderen. We bespreken bij welke negatieve gedrag je dit kunt inzetten en hoe je alleen het gedrag negeert en niet het kind.
 • 11e bijeenkomst: Negeren van ongewenst gedrag
  Het kan ook zijn dat je kind negatief en positief gedrag tegelijkertijd laat zien. Denk bijvoorbeeld aan heel boos opruimen. In deze bijeenkomst leer je hoe je daar mee om kunt gaan.
 • 12e bijeenkomst: Time-out om rustig te worden
  Er is een punt waarop emoties zo hoog oplopen dat het niet meer mogelijk is om rustig te reageren. Het is dan goed om je kind te leren hoe hij weer rustig kan worden.
 • 13e bijeenkomst: Time-out om rustig te worden
  We gaan verder over hoe je je kind kunt helpen rustig te worden door even uit de situatie te gaan. En we bespreken in welke andere situaties een time-out effectief kan zijn.
 • 14e bijeenkomst: Logische gevolgen en afsluiting
  We maken de consequenties die kinderen krijgen nog effectiever. We kijken welke consequenties je dan het beste kunt inzetten en hoe je deze toepast.

Ruzie
Hoe te reageren als je 5-jarige zoontje zijn jongere zusje een duw geeft, omdat ze zijn speelgoed heeft afgepakt? En wat moet je doen als je jouw zoontje naar de gang stuurt, maar hij steeds de woonkamer weer inkomt?

Voor wie is Pittige Jaren geschikt?
Het programma is geschikt voor alle ouders die graag ondersteuning willen bij het opvoeden. Het programma richt zich op jonge kinderen die druk, dwars, of opstandig gedrag vertonen. Hierbij kun je denken aan niet luisteren, boze buien, ruzie maken en over alles in discussie gaan.

Hoe ziet deze training eruit?
De gratis training wordt in groepsverband gegeven en bestaat uit 14 wekelijkse sessies van twee uur. Tijdens de training worden ervaringen uitgewisseld, video’s met voorbeelden bekeken en u ontvangt veel informatie. Wij bieden de cursus veelal op locatie aan, maar sommige cursussen zijn online. In het inschrijfformulier kunt u doorgeven wat u voorkeur heeft.

Voor wie?
Ouders met kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar.

Wanneer?
Houd onze agenda in de gaten voor de eerstvolgende startdatum. Of bekijk verder op deze pagina op welke data een nieuwe cursus start.
Staat er een moment bij die past? Meld je dan hier aan voor Pittige Jaren online en hier voor Pittige Jaren op locatie. Dan houden wij je op de hoogte wanneer er een nieuwe cursus start.

Hoe vaak?
14 x

Kosten?
Helemaal niets! Deelname is gratis voor inwoners van Rotterdam.

Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 411 50 43
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl

Meld je aan

De training Pittige Jaren, ter waarde van ruim 1.500 euro per deelnemer, mag Twinkeltje Opvoedondersteuning namens de Gemeente Rotterdam gratis aanbieden aan haar inwoners.
Meld je snel bij want er zijn slecht 15 plaatsen beschikbaar per training.

 

Meer informatie: www.pittigejaren.nl
Maartje Raaijakers en Marte van der Horst over de training Pittige Jaren.

Agenda en locaties

10 september 2024
Pittige Jaren online
Online
20:00 - 22:00
ONLINE | start dinsdag 10 september 20:00-22:00 uur
+
11 september 2024
Pittige jaren op locatie
Charlois
09:00 - 11:00
Christophoorschool (Schere 39) | start woensdag 11 september 9.00-11.00 uur
+
11 september 2024
Pittige Jaren online
Online
20:00 - 22:00
ONLINE | start woensdag 11 september 20:00-22:00 uur
+
12 september 2024
Pittige jaren op locatie
Kralingen-Crooswijk
09:00 - 11:00
IBS Noen (Paradijsplein 1) start donderdag 12 september 9:00-11:00 uur
+
5 november 2024
Pittige Jaren online
Online
20:00 - 22:00
ONLINE | start dinsdag 5 november 20:00 - 22:00 uur
+
Pittige Jaren boek
Pittige Jaren logo
Pittige jaren Flyer