Peuter en Voeding

Hoe laat je je peuter goed eten?

Als ouder vind je het heel belangrijk dat je kind voldoende eet. Vanaf de peuterleeftijd merk je dat kinderen vaak minder gaan eten. Een peuter groeit niet zo hard meer als een baby en dat betekent ook dat hij minder eten nodig heeft.

Peuters zijn zo bezig met het ontdekken van de wereld, dat ze niet zo geïnteresseerd zijn in eten. Je kind vindt het aan tafel zitten al snel te lang duren. Ook de ontwikkeling van de eigen wil speelt hierbij een rol. De meest natuurlijke reactie van een peuter op ‘eet je bord leeg’, is een weigering(nee zeggen). Een peuter ontdekt het woord ‘nee’ en merkt wat er gebeurt als hij dit zegt. Dit kan hij juist ook uitproberen bij het eten, omdat hij merkt dat je dat belangrijk vindt. Er zijn nog meer mogelijke oorzaken waardoor kinderen in deze leeftijd slechter eten zoals veel tussendoortjes gegeten of moeheid.
       

Tips:
Zorg voor vaste gewoonten en regelmaat tijdens het eten. Dit geeft kinderen duidelijkheid. Probeer de maaltijd op een vaste manier te laten verlopen.

  • Probeer je niet te druk te maken als je kind een periode wat minder eet. Misschien heeft hij even minder trek en komt dat vanzelf weer.
  • Leer kinderen duidelijke regels aan rond het eten. Bijvoorbeeld: We blijven aan tafel zitten tot mama/papa zegt dat je van tafel mag.
  • Betrek je kind bij het voorbereiden of klaarmaken van de maaltijd. Samen het brood smeren, de tafel versieren of de groente wassen, kan een peuter stimuleren om het daarna ook op te eten.
  • Schep bij het avondeten niet te veel op. Een kleiner schepje nodigt meer uit tot eten dan een heel vol bord. Je kunt altijd nog een keer opscheppen.
  • Geef niet te veel aandacht aan je kind als hij niet wil eten. Anders leert hij juist dat dat aandacht oplevert. Neem het bord gewoon van tafel, maar geef daarna geen snoep. De volgende maaltijd is er dan weer om te eten.
  • Let vooral op wat je kind wel eet en geef daarvoor een complimentje. Een positieve benadering werkt beter dan bijvoorbeeld boos worden omdat het bord niet helemaal leeg is. Ook met dwingen om te eten bereik je meestal het tegenovergestelde.
  • Geef hem een groot bord: dan heeft hij de mogelijkheid om te knoeien
  • Ga iets vroeger eten als je kind te moe is
  • Verschillende soorten eten blijven aanbieden: smaak is in ontwikkeling. Soms moeten kinderen iets wel 10 x geproefd hebben, voordat ze de smaak waarderen!
  • Maak het vooral gezellig aan tafel tijdens het eten!

Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 4115043
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl

Cursusaanbod Bekijk de agenda

Twinkeltje Opvoedondersteuning is onderdeel van Van Veldhuizen Stichting

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.