Broers en zussen
Het kan heel gezellig zijn, maar dat is het lang niet altijd. Wat doe je als vader of moeder als je kinderen veel ruzie maken?
Ouders hopen vaak dat hun kinderen het samen goed kunnen vinden, maar broers en zussen maken vaak ook ruzie. Hoe ga je hier als ouder mee om?
Een belangrijke stap om te voorkomen dat je je steeds een politieagent voelt, is je kinderen leren hoe ze zelf problemen leren oplossen. Dat kun je je kinderen leren met deze 6 stappen:
- Laat het kind vertellen wat het probleem is.
Laat je kinderen eerst zelf vertellen wat zij zelf het probleem vinden. Peuter doet dit natuurlijk op een andere manier dan een puber, maar dat is prima. - Gevoelens erkennen
“Ik zie dat je boos bent” of “Volgens mij vind je dat niet eerlijk” zijn goede manieren om je kind te laten merken dat je erkent wat zij voelen. - Laat het kind oplossingen bedenken
Belangrijk hierbij is om niet te oordelen over de oplossing die je kind aandraagt. Als je kind een oplossing heeft aangedragen, ga je naar stap 4. Dit doe je als je kind met een oplossing komt waarmee jij blij bent, maar ook als je kind met een oplossing komt die jij niet geschikt vindt. Bijvoorbeeld als je kind zegt “ik ga hem slaan”.
Kleine kinderen hebben bij deze stap nog hulp nodig, maar vraag ook regelmatig hoe zij het willen oplossen. Ze kunnen je verbazen met wat ze al zelf kunnen bedenken!
- Bespreek de gevolgen van de oplossing
Vraag nu wat er zou gebeuren bij de oplossing die zij bedachten. Wat zou er gebeuren als ze hun broertje terug zouden slaan? Of hoe vinden zij het als ze om en om een filmpje mogen kiezen? Zo leert je kind nadenken over de gevolgen. Hierbij kun je je kind ook helpen als ze het nog moeilijk te overzien vinden. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Als je terug slaat, dan moet je zus huilen. Dat wil ik niet” - Laat je kind een oplossing kiezen
Je kind mag zelf kiezen, maar jij mag ook zeggen als je een oplossing niet geschikt vindt. Ga hier wel voorzichtig mee om. Als je kinderen samen eens zijn over een oplossing, maar jij vindt het niet eerlijk, laat ze hem dan toch uitvoeren. Zij hebben er meer aan dat ze het samen hebben opgelost, dan aan een ouder die een oplossing kiest.
- Complimenteer!
Vertel je kind dat je het fijn vindt dat ze zelf een oplossing hebben bedacht!
Deze methode komt uit onze cursus Pittige Jaren. Als je kinderen tussen de 3 en 8 jaar hebt en je wilt meer weten over hoe je op een positieve manier je kinderen kunt sturen kun je mee doen aan deze cursus. Via het aanmeldformulier kun je ons laten weten graag gebeld te worden als er weer een cursus start.
Voor informatie en aanmelding
Twinkeltje Opvoedondersteuning
Telefoon: (010) 4115043
E-mail: twinkeltje@vanveldhuizenstichting.nl
Cursusaanbod Bekijk de agenda